Výrobky z kakaa? Rozhodne áno!

Comments are Closed Posted on

Čokoláda obsahuje vrátane rafinovaných cukrov a sójového lecitínu aj veľa umelých konzervačných látok. A áno, dokonca aj horká čokoláda môže mať tieto veci pridané. Ďalej, výživné vlastnosti kakaa sa zhoršujú intenzívnym spracovaním pri vysokej teplote. Ale surové kakao? Surové výrobky z kakaa sú jednoducho ľahko spracovanou formou alebo izolovanou časťou kakaových bôbov. Preto sa doň nepridávajú žiadne ďalšie zložky. Niektoré príklady zahŕňajú surový kakaový prášok, surové kakaové hroty a kakaové maslo. Tieto výrobky sa vyrábajú buď fermentáciou, ľahkým pražením, dehydratáciou alebo extrakciou.kakaové boby.jpg
Možné prínosy kakaa pre zdravie: V prirodzenej forme má kakao veľa potenciálnych prospešných zdravotných vlastností, napríklad má vysoký obsah antioxidantov, dokonca obsahuje väčšie množstvo antioxidantov ako zelený čaj, červené víno, čučoriedky a bobule goji. Antioxidanty sú dôležité pri prevencii mnohých foriem chorôb nezdravého životného štýlu, vrátane rôznych druhov rakoviny, srdcových chorôb a cukrovky. Na meranie antioxidačnej kapacity potraviny sa uvádza skóre kyslíkovej radikálovej absorpčnej kapacity (ORAC). Surový kakaový prášok je na prvom mieste zoznamu ako jedna z potravín s najvyšším obsahom antioxidantov. Kakao môže znížiť účinky depresie. Niet divu, že siahneme po čokoláde, keď sa cítime zle. Navyše obsahuje chemickú vlastnosť nazývanú anandamid, o ktorej sa uvádza, že znižuje účinky depresie. Okrem toho prirodzene nízky obsah cukru. Očividne tu nehovoríme o spracovanej čokoláde. čokoláda.jpgČistý kakaový bôb má prirodzene nízky obsah cukru. Ďalej obsahuje vysoké množstvo esenciálnych mastných kyselín, vďaka čomu je vynikajúcim občerstvením s nízkym obsahom sacharidov! Ďalšou skvelou vlastnosťou je, že má vysoký obsah vlákniny a železa. Už jedna porcia kakaových bôbov obsahuje približne 20% odporúčaného denného príjmu železa a 36% vašich požiadaviek na vlákninu. Okrem toho môže znižovať krvný tlak a riziko kardiovaskulárnych chorôb. Vedeli ste aj to, že vám môže pomôcť schudnúť? Výskum naznačuje, že kakao môže pomôcť pri chudnutí tým, že zlepší mitochondriálnu biogenézu a zvýši príjem svalovej glukózy.
A okrem toho existuje ešte mnoho ďalších výhod! Určite siahnite po jeho lahodnej chuti a kupujte takéto výrobky častejšie.